Papryczki habanero uznawana jest oficjalnie za rodzaj papryczki ostrej chili. Dla laików brzmieć to może jak masło maślane, ale musimy wiedzieć, że Meksykanie wyróżniają tak naprawdę ponad sześćdziesięciu rodzajów chili, a każde z warzyw ma swój kształt wyjątkowy, poziom pikantności oraz kolorystykę. We względzie tym papryczki habanero zaliczane są do tych najostrzejszych.
Skala ostrości papryczek
Na potrzeby palącej oceny mocy papryczek została wymyślono skalę SHU. Pozwala ona kwalifikować odmiany poszczególne na podstawie zawartości tak zwanej kapsaicyny. Jest to substancja, która odpowiada za smak pikantny chili. Zwykła papryka w skali SHU maksymalnie ma sto jednosteK. Papryczki Cayenne od 30 tysięcy do 50 tysięcy jednostek, a nasza tytułowa papryczka habanero od 100 tysięcy do 350 tysięcy jednostek. W ramach ciekawostki dodać warto, że najostrzejsza oficjalnie papryczka świata pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i nosi nazwę – Pepper X. Jej ostrość jest określana jako 3,18 miliona jednostek SHU.
Pochodzenie papryczki habanero
Papryczki Habanero wywodzą się z dorzecza Amazonki oraz w naturalnym stanie występują aż po terytorium samego Meksyku. Archeolodzy ją odnaleźli w Peru. Co ciekawe w zamieszkiwanych jaskiniach przez ludzi odkryto nawet okazy udomowione, które liczyły ponad 6500 lat. Jak widzimy, ludzkość od dawna fascynuje się smakiem palącym strąków kolorowych.
Rośliny te są wieloletnie oraz powodzi im się najlepiej w klimacie tropikalnym – deszczowym czy też gorącym. Z dużych kwiatów w kolorze białym po zapyleniu rozwijają się owoce, które są w pierwszej chwili zielone, a później nabierają one barwy czerwonej czy też pomarańczowej. Możemy znaleźć nawet papryczki w kolorze fioletowym, białym, a nawet w kolorze ciemnobrązowym. Dojrzałe papryczki habanero mają od dwóch do sześciu centymetrów długości i jest dosyć szeroka. Jej kształt jest najczęściej nieregularny oraz asymetryczny.
Obecnie największym producentem papryczki habanero jest Meksyk. Jednak uprawa masowa jest także rozpowszechnione w Panamie, Belize, Kolumbii, Kostaryce, Ekwadorze, jak i także w części południowej Stanów Zjednoczonych.
A gdzie kupić papryczki habanero w Polsce? Czy będziemy mieć z tym trudność? Raczej nie są one dostępne w naprawdę wielu sklepach zarówno stacjonarnych, jak i także internetowych. Są to najczęściej sklepy ekologiczne z naturalnymi produktami. Takich w większych oraz średnich miastach nie brakuje. Jeśli mamy problem z dostępem do nich, to warto postawić na zakupy internetowe. Po pierwsze dokonamy zakupu bez wychodzenia z domu, a po drugie produkty w sieci są dostępne w nieco niższych cenach.
Zdrowotne właściwości papryczki habanero
Papryczki habanero odznaczają się bardzo niską kalorycznością oraz jednocześnie niezmiernie wysokim poziomem witaminy C. Poza tym papryczki habanero mogą się pochwalić zawartością takich składników jak: błonnik, węglowodany, białko, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, żelazo, wapń, sód, potas, miedź, mangan, magnez, fosfor, jak i także cynk. Badania pogłębione nad właściwościami papryk ognistych również ujawniły spore bogactwo antyoksydantów w części jadalnej strąków. Przede wszystkim mowa tutaj o kwasie askorbinowym, polifenolach oraz także karetonoidach, które odpowiadają za samą pigmentację płodów.
Moc lecznicza kapsaicyny
Z punktu widzenia samego zdrowia związkiem najważniejszym ukrytym w miąższy papryki habanero jednak jest kapsaicyna. Jest to substancja, która jest odpowiedzialna za smak palący papryk, wyjątkowa oraz charakterystyczna dla całej rodziny chili. Po raz pierwszy została wyizolowana w XIX wieku. Stała się szybko przedmiotem zainteresowania wielu lekarzy oraz naukowców. Kapsaicyna przede wszystkim ma drażniący silnie wpływ na śluzowe błony ludzi oraz zwierząt, ale ta negatywna pozornie właściwości ma jeszcze drugie oblicze. Jest to oblicze lecznicze, które działa stymulująco, rozgrzewająco, a do tego euforycznie.
Co więcej korzystnie wpływają na reumatyzm. Mamy tutaj do czynienia z działaniem przeciwbólowym skoncentrowanym oraz działaniem przeciwzapalnym, które pomaga przy dolegliwościach stawów, które są związane z artretyzmem, jak i także łagodzi bóle naszej głowy. Papryczki habanero niesamowicie pozytywnie wpływają także na cukrzycę. Zdaniem naukowcy substancja kapsaicyna, która jest obecna w posiłkach znacznie mniejsza wszelkie skoki insuliny, która jest wydzielana na potrzeby trawienia glukozy. Dieta, która jest bogata w ostre papryczki może przeciwdziałać znacznie rozwojowi cukrzycy.
Możemy także liczyć na pozytywny wpływ na wagę ciała. Kapsaicyna w diecie zwiększy poziom tak zwanej termogenezy, a więc pomoże organizmowi spalać efektywnie tkankę tłuszczową. Możemy do tego liczyć na korzystny wpływ na nowotwory. Bowiem istnieją badania wskazujące, że kapsaicyna może zostać prewentywnym środkiem wobec raka, a wręcz pozwala na ograniczenie rozwoju nowotworu prostaty.
Naprawdę warto stawiać na te papryczki w swoim jadłospisie.